Sigrid Finnesand forteller om 9. april 1940
Skrevet av Martin Finnesand


 
Da krigen kom 9. april 1940 var Sigrid Haugvaldstad tjenestejente hos Nille og Rasmus Østhus på Rennesøy. Om morgenen gikk hun i fjøset som vanlig og da kom det et stort svart fly som fløy rett over og det var nesten som hun ville dukke. Hun ble veldig redd, men viste ikke noe om at Tyskerne var kommet da, de hadde ikke radio på gården heller.
 
Nille og Rasmus hadde telefonsentralen på Østhusvik og Nille hadde vært i kontakt med sentralen i Stavanger, og der var det bare Tyske stemmer. Slik fikk hun vite at det var krig, hun kom gråtende ut i døra og fortalte at krigen var kommet til Norge.
 
Den 25. juni 1940 styrtet et engelsk fly på Østhusvik, dette så Sigrid. På kvelden gikk de ned til Nordhus der flyet styrtet for å se på dette. Der så de en avrevet fot som hang i et tre, etter det snudde de og gikk hjem igjen.
 
Når Stavanger ble bombet gikk de opp på Hodnafjellet å så på dette.
 
Når de tresket korn hjemme på Haugvaldstad måtte de levere kornet til Tyskerne, men de trengte jo korn selv også. Det lurte til siden noen sekker som de lempet ut i høylåven og gjemte der. Senere tok de kornet med til mølla i Vik i Vikevåg og fikk malt kornet. Her måtte de være forsiktige slik at de ikke ble oppdaget av Tyskerne.
 
Ellers hadde de det de trengte av mat fra gården. De fikk lagt inn strøm i 1942, men denne var svak. Hvis varmtvannsberederen stod på inne på kjøkkenet og de gikk i fjøset og skrudde på lyset så gikk strømmen. Da måtte de gå inn og skru av berederen for å få lys i fjøset. De måtte passe på å bruke bare et apparat om gangen ellers gikk strømmen.
 
Bror til Sigrid, Karl Haugvaldstad giftet seg 19. juli 1941 med Ingfrid Jøssang fra Jøssang i Strand. Etter at de var gifte bodde de på Jøssang.
 
Det kom endel folk fra Stavanger inn til Ryfylke under krigen på grunn av dårlige kår og lite mat, noen kom også til Jøssang. En eller flere av folkene fra Stavanger hadde hjernehinnebetennelse, Ingfrid ble smittet og døde 23. september bare 3 måneder etter at de var gift.
 
Marton Finnesand
 
En gang under krigen var Marton og Faren Konrad på marked i Stavanger. Der kjøpte de en hest som de hadde med hjem. Om kvelden var de hos hesten i stallen og hadde på lys uten at det var skikkelig blendet. Da kom tyskerne og ga beskjed om at det var lys som straks måtte slukkes.

Stacks Image 5

Konfirmasjonsbilde av Sigrid 1938


Kildehenvisning:
Martin Finnesand