Granater på avveie
 

En 40 mm luftverngranat eksploderte I går ettermiddag mindre enn 50 meter fra to hus på Bø I Randaberg. Granaten laget et krater som er 120 cm vidt og 30 cm dypt. Bergliot Bø stod på trappen og var I ferd med å ta av seg støvlene. Da hørte hun et øredøvende smell og så jordspruten fra eksplosjonen stå 10 meter til værs. Et gårdshus I nærheten ble oversprøytet med jord. Heldigvis sto ingen personer nær, så ingen ble skadet. Bergliot Bø sine to barn var heldigvis inne i huset. Hun tør nesten ikke tenke på hva som kunne skjedd om de hadde vært ute og lekt nær eksplosjonsområdet. De to familiene Aftenbladet snakket med var overrasket over at slike ting kan skje. Politiet ble kontaktet omgående, men likevel gikk det omtrent en halv time før skytingen ble stanset. En annen granat eksploderte 300 meter bortenfor, på gården til Gabriel Nilsen.

 
 
Både teknisk og menneskelig feil.
 

Det var under en repetisjonsøvelse ved Fjøløy og Hundvåg fort at de to granatene havnet utenfor skytefeltet og eksploderte på Randaberg. Sjøforsvaret drev med øvelsesskyting mot luftmål med Bofors L-60, 40 mm luftvernkanoner. Ifølge politibetjent Helge Koch, som har utdannelse fra Hærens Våpentekniske Befalsskole, kan det ha vært produksjonsfeil ved granatene. Etter at granatene er skutt ut, skal de (dersom de ikke treffer målet) sprenge seg selv etter fire kilometers flukt. Fra Forsvaret blir det opplyst at det vanligvis blir skutt I vestlig retning, men I dette tilfellet har granatene gått nesten rett syd. Mye tyder på at årsaken kan være både menneskelig og teknisk svikt.

 
Skal ikke gjenta seg.
 

Vi må bare unnskylde at slikt kan forekomme. En rekke sikkerhetsbestemmelser må følges ved slike øvelser, og så langt har vi brakt på det rene at disse er fulgt. Alt vil nå bli gjort for å unngå gjentakelser av gårsdagens episode I framtiden. Det er sjef for Rogaland Sjøforsvarsdistrikt, kommandør Johan Henrik Lilleheim, som sier dette til Aftenbladet I morgentimene. Han håper at episoden ikke har skadet det gode forhold forsvaret har til lokalbefolkningen, og at det forsatt er forståelse for nødvendigheten av øvelser. Vi vil nå gjøre alt vi kan for å hindre gjentakelser. Så vidt meg bekjent er det første gang slik skjer I Rogaland, og jeg kan ikke forstå at det skal kunne skje igjen, sier Lilleheim videre. Han beklager sterkt det som har skjedd. Under skyteøvelser av dette slag er det både skyteleder og flere kontrollører som sjekker hvor løpene peker. Lilleheim er derfor svært forundret over at det denne gang gikk galt. Forsvaret hadde på forhånd informert om øvelsen både gjennom annonser I lokalpressen og med brev til husstandene I nærheten av øvelsesfeltet. Det var imidlertid ikke sendt brev til innbyggerne I Randaberg. Dette skyldes ifølge Lilleheim at man mente kommunen lå klart utenfor området som ble berørt av øvelsen.

 
 
Kildehenvisning:
Stavanger Aftenblad
1987